top of page

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü; özgürlük ve adrenalin vadeden hava sporudur. Kuş bakışı doğanın tüm renklerine şahit olmak ve heyecanlı dakikalar yaşamak isteyenlerin tercih ettiği bu sporu yapabilmek için profesyonel olma zorunluluğu bulunmaz. Lisanslı pilotlar eşliğinde havada süzülürken sadece anı yaşamak yeterlidir.

Yamaç Paraşütü Nedir?

Yamaç paraşütü, özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeyen tamamıyla rüzgâra eşlik edilerek yapılan bir spordur. İngilizcede “paragliding” olarak adlandırılan yamaç paraşütü, 1980’li yılların başında hava sporları ile ilgilenen kişiler tarafından bulunmuştur. Yamaç paraşütü denilince insanların aklına genellikle serbest paraşüt gelir. Serbest düşüşte bir hava aracı gerekir ve yüksekten salınarak gökyüzünde süzülür. Yamaç paraşütünde ise bir hava aracına gerek yoktur. Dağlardan ya da yüksek yamaçlardan belirli bir hız kazanarak atlanır ve gökyüzüne karışılır.

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Daha sonrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek ve sadece keyifli bir anı bırakmak için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alabilir ve pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız ve havada saatlerce kalmak istiyorsanız ise Türk Hava Kurumu’nun ücretsiz ve sertifikalı yamaç paraşütü kursuna katılabilirsiniz.

Yamaç Paraşütü Kuralları

Havada hem yamaç paraşütü pilotunu hem de kendinizi tehlikeye atmamak için bazı kurallara uymanız gerekir.

  • Pilot eşliğinde yapılan uçuşlarda kişi tamamıyla pilotun yönlendirmelerine uymalıdır.

  • Çenelikli kask ve can yeleği takılması zorunludur.

  • Uçuş esnasında ilk yardım çantası olmalıdır.

  • Sadece hava durumunun elverişli olduğu yerlerde yamaç paraşüt eğitimi alınmalı ya da uçulmalıdır.

  • Yamaç paraşütü üç kişilik bir spor değildir. Pilot dışında sadece artı bir kişi ile yapılır. Buna da “Tandem Paragliding” denir.

  • Tandem uçuşlarında yedek paraşüt ve kurtarma botu bulundurulması zorunludur.

  • Yamaç paraşütü için gerekli olan rüzgâr uçmadan önce mutlaka kontrol edilmeli, eğer uygunsa ondan sonra başlanılmalıdır.

  • Havada rahatlık sağlayacak kıyafetler giyilmelidir.

  • Kalp rahatsızlığı, yükseklik korkusu, hamile, astım hastası ve 105 kg’dan fazla olanların yamaç paraşütü yapması yasaktır.

  • Alkollüyken yamaç paraşütü yapılmamalıdır.

  • Yamaç paraşütü için yaş sınırı 16’dır. 16 yaşından küçükler için aile izni gereklidir.

Yamaç Paraşütü için Gerekli Malzemeler

Yamaçtan kalkışta ve inişte emniyetli olmak için gerekli olan bazı malzemeler vardır.

Kanat (Kubbe)

Naylon ipek ve polyester karışımından yapılan kanatlar, uçmak için gerekli olan ilk malzemedir. Uçuş esnasında içi hava ile dolan yamaç paraşütü kanatlarının ağırlığı ise oldukça hafiftir.

Askı İpleri

Kanada bağlı olan 100’den fazla askı ipi bulunur. Bu ipler 2 mm ölçüsünde olup çok ince gibi gözükse de 150 kg’a yakın ağırlığı taşıyabilir.

Kuşam (Harness)

Pilotun uçarken karabinalarla kanada bağlı olduğu sert plastikten yapılan oturma yeridir. Bacak ve göğüsten bağlanan bu kuşam pilotun ve varsa yanındaki kişinin vücuduna göre ayarlanır. Bazı kuşamlarda hava yastığı, sırt koruyucu, cepler, yedek paraşüt koyma yeri bulunur.

Taşıyıcı Kolonlar

Kolonlar, askı iplerini kuşama bağlar ve ağırlığı ipler yoluyla taşır. Kalkış esnasında kanatları başa getirilmesi için kullanılan taşıyıcı kolonlar, frenlerin de bulunduğu yerdir.

Yedek Paraşüt

Uçuşa başlanılmadan önce yedek paraşütün olması gerekir. Yedek paraşüt asıl paraşütün uçuş özelliğini kaybettiği anda pilot tarafından devreye sokulur. Yaklaşık 5 m/sn hızla aşağıya inen asıl paraşütü toplamak ise yine pilotun sorumluluğundadır.

Kask

Tam yüz korumalı ya da korumasız olmak üzere iki çeşit yamaç paraşüt kaskı vardır. Bu kaskların havada herhangi bir kaza yaşanmasa bile iniş sırasında oluşabilecek çarpmalardan dolayı kullanılması zorunludur.

Telsiz

Eğitimlerde ve uçuşlarda kullanılan telsiz, yamaç paraşütü yaparken olması gereken bir ekipmandır. Telsizler havadaki diğer pilotlar ve kalkışa geçilen yerdeki ekip ile bağlantıyı kurmayı sağlar. 

Rüzgârölçer

Rüzgârın şiddetini ve darbe aralığını km cinsinden gösteren ve pilotun buna göre hareket etmesini sağlayan bir alettir.

Giysi

Yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin merak ettiği şeylerden biri de yamaç paraşütü yaparken ne giyilmesi gerektiğidir. Genellikle yazın tatil beldelerinde yapılacak yamaç paraşütlerine katılacaksanız şort ve tişört gibi rahat kıyafetler giymelisiniz. Yamaçtan kalkış sırasında koşmanızı ve hareket özgürlüğünüzü kısıtlamayacak kıyafetler ve ayakkabılar olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer esintili bir yerde yamaç paraşütü yapacaksanız ise havada üşümemek için üzerinize kazak/hırka giyebilirsiniz.

Gözlük

Amatör olarak yamaç paraşütünü deneyimleyecek olanların profesyonel bir gözlük kullanmasına gerek yoktur. Ama güneşten ve rüzgârdan korunmak için gözünüzü saracak ve yüzünüzden düşmeyecek bir güneş gözlüğü kullanmanız faydalı olacaktır.

bottom of page